Как да изберем компютър?

Потребителите се спират на различни модели компютри, в зависимост от критериите за подбор.

ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Предназначението на компютъра е сред основните критерии. В зависимост от него, компютрите се делят на следните основни видове или комбинация от тях:

- За работа

- За забавление

- За връзка с внучето

Последното може да звучи като шега, но всъщност обобщава категория с най-ниски изисквания откъм ресурсна обезпеченост.

Може да Ви се стори странно, но най-мощните (а оттук и най-скъпите) компютри са за забавление - за игри.

Стигнахме и до най-масовите компютри, които са между двата екстремума - тези за работа.

ПО РАЗМЕР

Размерът има значение. Поне при компютрите. Особено ако Ви се налага да пътувате и го носите със себе си по срещи. Биват:

- Настолни компютри

   - С отделни компоненти (монитор + кутия)

   - Всичко-в-едно

- Лаптопи

   - Без отделяща се клавиатура

   - С отделяща се клавиатура

- Таблети

   - Без сим-карта

   - Със сим-карта

Напоследък потребителите се ориентират към лаптопите, защото вече са достатъчно мощни, а и преносими.

Такива са и таблетите - дори по-леки и компактни от лаптопите, но за сметка на липсата на клавиатура. Пише се чрез допир по екрана.

Има и една категория компютри, която съчетава най-доброто от двата свята - на лаптопите и таблетите. Те са лаптопи с делима клавиатура. По този начин, ако Ви предстои среща предимно с показване (а не писане) е достатъчно да носите само половината лаптоп - дисплея.

Настолните компютри са най-добре познати, защото дълго време бяха най-масовите. Състоят се от отделни компоненти: монитор и кутия, където са дънната платка, видео-картата, оптичното устройство и останалите елементи.

ПО МАРКА

Освен бързината и размера, за много хора е важна и надежността. В зависимост от това, дали цялата компютърна конфигурация е събрана от един марков производител или клиентът сам е подбрал компонентите, компютрите се делят на:

- Маркови

- Асемблирани

Марковите компютри са произведени от известни марки, като hp, Dell, Lenovo (купили подразделението на IBM за настолни и преносими компютри) и други. Предпочитат ги, защото всички компоненти в тях са подбрани и тествани за оптимална работа заедно. Често са по-тихи и издържат по-дълго време. Това обаче идва със своята цена.

Асемблираните компютри се сглобяват в зависимост от желаната от клиента конфигурация. Това дава най-голяма свобода на избора, но крие риск откъм съвместимостта на отделните компоненти. Изисква познаване на компютърната техника.

ПО БЮДЖЕТ

Често клиентите се обръщат към нас с искане да им препоръчаме компюдър до 1000 лв., например. Или с друг бюджет. Тук трудно можем да оформим категории, но най-общо може да се горови за:

- Нискобюджетни

- Оптимални

- Високоефективни компютри

Може да има застъпване между различните категории. Например компютрите за забавление са високоефективни, тези за връзка с внучето, както ги кръстихме, въпреки че това не може да се срещне в строго научна класификация, са нискобюджетни. Асемблираните може да са по-скъпи или по-евтини от марковите. Обикновено ги предпочитат заради гъвкавостта, която предлагат. При едни и същи параметри спрямо марков компютър по-скоро биха били по-евтини.

Всички тези фактори - предназначение, размер, марка, бюджет - оказват влияние при по-подробния избор на компонентите.

ПО КОМПОНЕНТИ

Компютърните конфигурации имат много компоненти, но най-важните са следните:

- Размер и вид на екрана

- Размер и вид на твърдия диск (харддиска)

- Размер и скорост на оперативната памет (RAM-памет)

- Процесор (CPU)

- Видео-карта

- Оптично устройство

- Протоколи за комуникация